Farkındalık Sırasında Neden Göz Kırpmıyoruz?
Tek bir yere bakıp çevremizden gelen mesajlara kayıtsız kalırken, odağımız dış dünya değil. iç dünyamızdaoluyor.
Bunu yaparken sabit bir alana neden olmasın? biz bakarızVe göz kırpmayız?
Bunun başlıca nedeni beyin fonksiyonlarındaki değişikliklerdir.
Hayal kurarken veya dikkati dağıldığında beynin görsel korteksi daha az aktifbeyin tarama çalışmalarında tespit edilen bir durum.
Görsel korteks, görsel bilgileri işleyen beyin bölgesi ve gözlerimizle koordinasyon içinde çalışır. Dikkat dağınıklığı durumunda görsel korteks daha az aktif olduğu için göz hareketlerinin hızı ve göz kırpma hızı Önemli bir düşüş var.
“Nereye daldın?!” sorusunu duymamıza neden olan nedir?
Rastgele bir noktaya bakan gözler kendini odaklarve tıpkı kameralardaki keskinlik ayarı gibi görüntüyü keskinleştirir.
Beyin aynı zamanda dikkat dağınıklığı sırasında birebir eylem gerçekleştirmek ister. Yani gözleriniz zihninizde canlanan görüntülerde. Odaklanmasını istiyor.Ama gözler odaklanacak hiçbir şey bulunamadıSabit bir bölgeye “boş” olarak doğru bir şekilde bakar.
Burada “boş” bir biçimde başka tarafa baktığımız zaman aslında dış dünyayla olan bağlantımızı keser ve iç dünyamızda hayallerimize odaklanırız. Gözlerimiz ne yapacağını bilemez ve odağını kaybeder . Bu nedenle dış dünyayı bulanık bir biçimde fark ederiz.
Odağımızı tekrar dış dünyaya kaydırırken, göz kırpar ve bu dikkat dağınıklığını ortadan kaldırırız.
Dikkat dağınıklığımızı neden göz kırparak sonlandırdığımız konusu, göz kırpma eylemidir. Düşüncelerin ortasında dolaşırken Yaptığımız başka bir hamle olmakla ilgili. İnsanların bir düşünceden diğerine atlarken gözlerini kırptığı gözlemlenmiştir.
Dalış yaparken, aynı nedenden dolayı göz kırpma hızı azalır.
Gözü nemlendirmek için göz kırpın bilinçsiz gerçekleşen bir eylemdir. Hayal kurma sırasında beyin; görsel, işitsel ve diğer duyusal bilgileri işleyerek dış dünyadan kopuk. başka bir dünyave odağını bu dünyaya kaydırdığında, göz kırpma hızı önemli ölçüde azalır.
2010 yılında Psychological Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, 15 lisansüstü öğrenciden bir kitabın bir bölümünü okumaları istenmiştir. Deneyin amacı, insanların kitap okurken dikkatlerini kaybetmeleridir. gözlerinin tepkisigözlemlemekti.
Bu gözlem sırasında insanlar odaklanırken çok daha az yanıp sönme gözlendi. Odaklarını kaybettiklerinde daha çok gözlerini kırpıştırdılar.